Dobrodošli u otok Murter, to čudesno mjesto koje vlada svojim “prekomorskim kolonijama” otocima i otočićima, a napose biserjem cijelog Jadranskog mora – Kornatskim otočjem. Dobrodošli u “Stari Murter” (domaćeg naziva Selo) zaštićenih kamenih zidova, autentičnih kamenih nadsvođenih uličica, pučkih i jednostavnih kućica, te sa skromnim ali inventivnim rješenjima vrijedne ambijentalne sredine.

Zanimljivosti

Može se sa sigurnošću ustvrditi da je Murter jedno iznimno turističko odredište. Nema na jadranskoj obali općinskog središta koje je na jednom mjestu objedinilo toliko raznorodnih prostornih i kulturoloških posebitosti. Murter je najveće naselje na istoimenom otoku, s najvećim brojem otoka u svom sastavu (preko 170), s velikim brojem pjeskovitih plaža na svojim obalama (Čigrađa, Slanica, Podvrške…) i velikim brojem zanimljivih odredišta u svom susjedstvu (nacionalni parkovi: Kornati, Paklenica i Krka; parkovi prirode Telašćica i Vransko jezero). Smještaj se nudi u obiteljskim kućama i apartmanima. Ljubitelji tišine i sportskog ribolova mogu pronaći mir na Kornatima, u ribarskim kućama. Specijalizirani restorani i gostionice nude obilje gastronomskih specijaliteteta.

Ostaci rimskih građevina iz 1.stoljeća

Na podnožju uzvisine Gradine, u uvali Hramina i drugdje nalaze se ostaci rimskih građevina, ostaci antičkog naselja Colentum. Pretpostavlja se da su ga u 2. stoljeću napali i razrušili gusari. Na rtu Gradini nalazi se mjesno groblje, u kojemu su pronađeni starohrvatski grobovi. Na groblju je crkva Gospe u Gradini iz XVII. st.  Iznad sela, na brdu Vršini, je crkva sv. Roka iz 1760. godine. Odavde se pruža prekrasan pogled na cijeli Murter i Betinu.

Župna crkva Sv. Mihovila

Župna crkva sv. Mihovila (rekonstruirana 1770. godine) ima barokni oltar, rad majstora Pija i Vicka dall’Acqua i jednu ikonu kretsko – venecijanske škole. U župnome uredu nalazi se gotičko-renesansni procesijski križ te nekoliko vrednijih slika. Ova crkva je i omiljeno okupljalište starijih Murterina.

Murterska gajeta

Malo je brodova koji su tako uspješno doživjeli i preživjeli doba gradnje brodova od plastike kao legendarna murterska gajeta. Prilagođen potrebama stanovnika otoka i teškim putovanjima do Kornata, taj brod odlikuje stoljetna trajnost i sigurna plovidba, čak i onda kad se drugi brodovi sklanjaju u zavjetrinu. Rane gajete su se pokretale jedrima ili na vesla. Imale su potpuno zatvorenu palubu, a u polovici duljine veće grotlo s poklopcem i manje otvore na pramcu i krmi za silazak u potpalublje. Jarbol im je malo nagnut prema pramcu, a jedro je trokutasto.

Preporuke

“Kao dobre strane ističemo opuštenu i romantičnu atmosferu, prekrasnu prirodu i čisto more, odlično riješeno parkiranje u centru mjesta i uživanje u najslađim smokvama.”

portal, Top destinacije